(Laatste wijziging op 10-07-2008)

Seizoen 2007-2008 teneinde (5 & 6 juli 2008)

Met een tweede plaats in de Senioren A skiff (SA1x), een overwinning in de Senioren A dubbeltwee (SA2x met Tim Heijbrock) en een tweede plaats in de Overgangs skiff (O1x) heeft Roel een mooi seizoen afgesloten. Hoewel hij 95% van alle van tevoren bepaalde doelstellingen realiseerde (!), werd de hoofddoelstelling niet gehaald: de wereldkampioenschappen Senioren B in Brandenburg (Dld.). Voor dit laatste selecteerde de roeibond een andere skiffeur, die er tijdens de N.S.R.F. Slotwedstrijden in beide finales echter door Roel werd afgeroeid.

Nu eerst twee weken vakantie vieren in Spanje en de motor weer opladen.
En dan aan de slag voor een nòg mooier seizoen 2008-2009!

Foto's N.S.R.F.

 

SA2x blik, maar 2 potentiële blikken weggewaaid... (21 & 22 juni 2008)

Op zaterdag startte Roel Senioren A skiff, tegen zes tegenstanders. Dientengevolge twee voorwedstrijden, waarvan Roel zijn voorwedstrijd won en en passant de snelste tijd noteerde. Ook de opdracht om een snelle eerste 500 meter te varen werd goed uitgevoerd, want op de eerste 500 meter kwam hij als snelste door. In de finale eindigde hij in 7’10” als tweede, vijf seconden achter winnaar Robin van Keeken.

Zondag werd een vreemde dag. Er zouden drie directe finales gevaren worden. Achtereenvolgens SA2x (met lichte toproeier Tim Heijbrock), O1x en SA1x. Een zeer druk programma dus met finales op nog geen anderhalf uur van elkaar! De SA2x werd aanvallend gevaren vanuit de start, ondanks het feit dat er slechts één afsteltraining met een paar opzetjes werd gevaren van tevoren. Na een goede start werd als eerste de 500 meter bereikt en Roel’s eerste echte Senioren A scull blik was een feit! Daarna werden echter de skiff nummers, O1x en SA1x, afgelast vanwege de harde wind. Heel spijtig, want het waren twee goede kansen om het aantal overwinningen op te voeren. Desalniettemin zaterdag zeer goed gevaren in de skiff en een mooi blik met Tim op zondag.

Foto's Hollandia
 

Koninklijke Holland Beker (8 & 9 juni 2008)

 

Dat Roel goed bezig is moge ondertussen wel duidelijk zijn. Als tweedejaars roeier en eerstejaars sculler heeft hij al 10 overwinningen op zak dit seizoen. Dat hij er nog lang niet is werd het afgelopen weekend ook duidelijk tijdens de Holland Beker. Maar ja, van een eerstejaars sculler kun je natuurlijk ook niet verwachten dat hij kannonnen als Mahe Drysdale, Lassi Karonen en Jaap Schouten kan verslaan. Het is al een eer om op een dergelijk nivo te mogen acteren!

Het begon met een rustige vrijdagtraining waarin we anderhalve baan konden sparren met Drysdale, die hevig briesend Roel uiteindelijk wel eruit stayerde. Toch weer een leuke ervaring rijker.
 

Op zaterdagochtend de tweede heat moest Roel het opnemen tegen ondermeer twee ‘voor de Olympische Spelen gekwalificeerde roeiers’, Tim Maeyens en Sjoerd Hamburger, alsmede nationaal kampioen in de skiff Robin van Keeken. Roel eindigde achter deze drie roeiers op een vierde plek in 7’15.46”. Geen directe halve finale, maar zoals verwacht naar de herkansing op zaterdagmiddag.
 
In de herkansing moest minimaal een derde plek behaald worden. In theorie moest dit mogelijk zijn en dat bleek. In de laatste meters kon hij het zich permiteren om behoudend uit te roeien en finishte als derde achter Jurrien Rom Colthoff en Joris Pijs in 7’10.64”. Al met al was de eerste dag redelijk verlopen. De halve finale was veilig gesteld. Het roeien was minder goed, wellicht door wat extra spanning, Gelukkig zouden er de volgende dag nog twee races komen.
Vlak voor de halve finale werd duidelijk dat er in zijn halve finale (vanwege ziekte) een concurrent minder zou zijn voor een plaats in de A-finale: Sjoerd Hamburger. Vervelend voor Sjoerd, maar dit opende mogelijkheden voor een plaats voor Roel. In de halve finale waren drie plaatsen beschikbaar voor de A-finale. Voor Roel betekende het dat hij de strijd aan moest gaan met Lassi Karonen, Jaap Schouten, Jurrien Rom Colthoff and Koen Pouwels. De eerstgenoemde twee zouden zeker doorgaan, maar de derde stek was duidelijk vacant. Zou (veteraan) Jurrien Rom Colthoff weer als een gek wegsprinten? Of zou Koen Pouwels een superdag hebben? Of zou Roel zijn roeien bekronen met een A-finale?
          Vanuit de start was Jurrien snel weg en had op de 500 meter al ruim twee bootlengten op Roel. Lassi en Jaap en roeiden langzaam weg van het veld, maar Roel kwam weer terug tot op circa een bootlengte van Jurrien. Helaas lukte het niet om door te drukken en daarom ging Jurrien ten koste van Roel door naar de A-finale. Als schrale troost noteerde Roel wel een dik PR van 7’04.24”. Koen Pouwels eindigde als laatste.
De B-finale was een Nederlands onderonsje waarbij geheel verrassend Koen Pouwels won. Daar waar hij doorgaans achter mensen als Roel en mede-Gyaan Joris Pijs eindigt, wist hij ditmaal als eerste de eindstreep over te gaan. Ook Tim Heijbrock kon dit niet verhinderen, laat staan Peter Vos. Roel eindigde als vierde in 7'06.25".

De Holland Beker werd (in de A-finale) gewonnen door Mahe Drysdale. Jurrien haakte in de na 500 meter af; wellicht toch gesloopt in de halve finales door Roel...

Foto's Koninklijke Holland Beker

 

Mooie finales (31 mei & 1 juni 2008)

Tijdens de A.R.B. was het over met de makkelijke blikken, want dankzij de twee blikken tijdens de Wedau Regatta had Roel reeds de overgangsstatus bereikt. Dus zaterdag aan de bak in de directe SA-finale tegen ondermeer Robin van Keeken en Jurrien Rom Colthoff. Tijdens de Randstad Regatta waren de verschillen met hun in het SA-veld nog respectievelijk 14 en 8 seconden; maar dat was mede vanwege startproblemen van Roel door vervelende golfslag.

In de directe finale SA1x lag Roel naast Robin, die direct vanuit de start zijn status waarmaakte en de kop nam. Roel startte goed mee en nèt voor de 500 meter lijn bezette hij reeds de tweede plek, achter Robin en voor Jurrien! Gestaag bouwden Robin en Roel hun voorsprong op de rest uit, waarbij Robin ook afstand van Roel nam. Hoewel hij bijna zijn tweede plek aan Jurrien verloor, wist hij toch zijn race goed uit te varen en finishte zes seconden achter Robin in een nieuw PR van 7'05.15"; een verbetering van 15 seconden. Gegeven het feit dat zijn baantempo bijna de hele race op 29 slagen per minuut lag, was er nog genoeg te verbeteren. Maar de tweede plek neemt niemand hem meer af.

Zondag was de voorwedstrijd O1x een opvallende, aangezien Roel het aflegde tegen een lichte pik, Joris Pijs. Wederom in een traag tempo van 29 slagen per minuut, tegen een concurrent die continu boven de 31 zat. Een lichte tegenwind leverde een matige eindtijd op van 7'34.95". Geen reden tot paniek, maar de finale zou toch anders moeten. En dat zou blijken....

In de finale O1x pakte Joris Pijs wederom direct de kop en probeerde weg te komen. Ditmaal reageerde Roel echter alert en sloeg direct terug met een opening in tempo 34/35 gevolgd door een baantempo van 31+. Kijkend naar Roel besefte Joris kennelijk dat dit toch een maatje te groot voor hem was. Resoluut pakte Roel de kop en op de 1000 meter lag hij met 3'32" al 4 seconden voor op Joris en de andere achtervolgers. Sterk roeide hij door en met nog 250 meter te gaan had hij nog steeds een comfortabele marge en dit wist hij te behouden. Het eerste overgangsblik was binnen! De tijd was 7'15.30". Superlatieven vanuit de finishtoren waren dan ook volop te horen, zoals "armen zo dik als een grizzly beer", "een reus van een kerel van minimaal 2 meter 20" en abusievelijk "voormalig indoorkampioen".

Want zo langzamerhand zouden we bijna vergeten dat hij ook nog hard kan ergometeren......

Foto's A.R.B.

 

Dubbele overwinning in Duisburg (16-18 mei 2008)

Vrijdagmiddag 16 mei, na een reis van ruim 2 uur inclusief enkele files, arriveerden Roel en aanhang in Oberhausen, waar Hotel Haus Hagemann het verblijfadres vormde. De koffers werden uitgeladen, de kamers bekeken en toen door naar de baan in Duisburg voor de start van de Internationale Wedau Regatta. Dezelfde middag stond al de voorwedstrijd op het programma van het senioren B skiff-veld, oftewel ‘SM1x B’ in de Duitse versie.
          Enigszins overweldigd door de mooie baan, werd de boot geprepareerd en ging Roel oproeien. Via een kanaaltje richting start, enkele bruggetjes onderdoor en dan de baan op. Alles keurig onderhouden en een lust voor het oog! Voor Roel draaide het op dat moment echter om het halen van de A-finale de volgende dag; hij moest eerste of tweede worden in zijn voorwedstrijd. Vanuit de start was Roel traag weg en het leek alsof hij aan een andere wedstrijd meedeed. Stoïcijns roeide hij in tempo 29 tussen bijna alle concurrenten door naar de tweede plaats. Echt goed was het niet, maar de A-finale was veilig gesteld. De tijd was matig, 7’45.59”, met name door de tegenwind. Na een bezoek aan het steakhouse zocht het gezelschap het hotel weer op.

Zaterdag was het dan zover om kwart over één: de A-finale SM1x B. Van de 19 deelnemers uit Duitsland, Slovenië, Litouwen, Polen, Frankrijk, België en Nederland waren er nu zes over voor het blik: Nederland (2x; inclusief Koen Pouwels), Litouwen (2x), Duitsland en Polen. Na de slome start de dag ervoor in de voorwedstrijd, werd nu gekozen voor het initiatief. In een agressieve start werd dan ook amper iets weggegeven en op de 500 meter lijn was de eerste bootlengte voorsprong op de rest van het veld een feit. Veel scherper roeiend dan de dag ervoor trok Roel hard door en waar de rest van het veld op de 1000 meter nog praktisch geheel boord-aan-boord lag, had Roel zijn voorsprong al tot 6 seconden opgevoerd; een comfortabele 3 bootlengten. Gestaag groeide zijn voorsprong en op de finish bleek hij de terechte winnaar met een tijd van 7’35,11” en een voorsprong van ruim 10 seconden op nummer twee, Koen Pouwels (die in de baan naast Roel startte). Op de tribune biggelden de tranen van vreugde van de diverse wangen en was iedereen dol enthousiast. In Duisburg werd daarna het lopende buffet van de plaatselijke Peking chinees geplunderd en moe, voldaan en met een loodzwaar blik keerde men terug naar Haus Hagemann.

Zondag stond er wederom het veld SM1x B op het programma. Het was een kille ochtend zonder zonnetje, maar gelukkig wel droog. Enkele tegenstanders kozen andere nummers en er bleven 10 deelnemers over. De voorwedstrijd verliep goed en gedecideerd liet Roel zien dat de winst de dag ervoor geen toevalstreffer was. Redelijk simpel roeide hij in tempo 30 naar een eerste plek in 7’37.08”. Ook de finale was weer goed. De lastige Belg Bastien Hoste werd wederom afgeschud. De Sloveen Jan Spik (broertje van Luka) had veel tatoo’s maar te weinig snelheid. En ook de Pool Licznerski, de Fransoos Thalgott en de Sloveen Pistotnik konden Roel niet bijhouden. Voor de tweede keer mocht Roel aan het erevlot zijn blik ophalen. Met lichte tegenwind noteerde hij (opnieuw) een PR: 7’21.37”. Na de Asopos en de Winterwedstrijden de derde dubbelslag van het seizoen en in 4 klassificerende skiffwedstrijden overgangssculler! Nu effe wachten op een wedstrijd met een lekkere meewind.

De spullen werden vervolgens ingepakt en terwijl het halve gezelschap in auto of bus lag te slapen, reden we Nederland weer in en begon de zon te schijnen. Het was een prachtige verjaardag...

Foto's           Video

 

Roel trekt eerste scull blik en roeit mee in (internationaal) SA-veld (19-20 april 2008)

Op 19 april was het dan zover: Roel startte zijn eerste 2K wedstrijd in de skiff. Na een trainingsweekendje Enschede en het overslaan van de boerenkool- annex Oude Vier-wedstrijd in Houten was het nu tijd voor het echte werk: de Randstad Regatta. Op zaterdag de Beginnelingen skiff en op zondag de echte uitdaging in de vorm van Senioren A skiff.

Zaterdag verschenen er 16 skiffs aan de start voor de Beginnelingen skiff. Ondermeer van Okeanos Roel en Remco, enkele skiffeurs die Roel al eerder tijdens de Winterwedstrijden achter zich had gelaten en enkele onbekenden. Een nadeel vormde tevens zijn voordeel: de wind. Geen lekkere meewind en snelle tijden, maar tegenwind en golfslag. Enerzijds zou technisch roeien lastig worden, anderzijds zou zijn vermogen (mits aangewend) een voordeel tegen de wind in zijn.
          In de voorwedstrijd werd dit direct duidelijk. In de voorbespreking werd de eerste 500 meter omschreven als een gevecht tegen zichzelf. Daarna kon hij de rest wel weer terug pakken. En zo geschiedde. Een uiterst moeizame start in de golfslag werd gecompenseerd door een hogere baansnelheid in het vervolg van de race. Op de 1000 meter lag hij dan ook soeverein aan kop en kon in tempo 22 de voorwedstrijd onbedreigd uitroeien. De eindtijd was niet echt zijn doelstelling voor het jaar: 9'33".
          De start in de finale was wèl goed. In plaats van een door velen, inclusief mijzelf, ingecalculeerde achterstand van 2 à 3 bootlengten verloor hij slechts een halve bootlengte en zelfs de als een raket gestarte skiffeur van Nereus had na 1000 meter alweer 5 seconden aan zijn broek en werd uiteindelijk derde op 14 seconden. Roel finishte in 8'36", waarbij in de laatste 500 meter Timo van Euros nog even leek op te komen zetten, maar deze werd eenvoudig afgehouden en finishte als tweede op 8 seconden van Roel. Remco wist zijn snelle tijd uit de voorwedstrijd helaas geen gevolg te geven die dag en finishte als vierde in 8'56". De dag erna zou hij (in afwezigheid van Roel) wel de Nieuwelingen skiff winnen (van Timo) in een zinderende eindsprint.

Zondag zou Roel iets meer problemen kennen om de A-finale te halen. Die dag starte hij Senioren A skiff. En hoewel Sjoerd Hamburger rondjes roeide op een meer in Italië, was er toch een sterk deelnemersveld. Zo waren en drie Belgische toppers, Tim Maeyens, Bart Poelvoorde en Christophe Raes en enkele Nederlandse toppers in de personen van Robin van Keeken, Meindert Klem en Olivier Siegelaar.
          In de voorwedstrijd moest hij het opnemen tegen Tim (Maeyens), Robin (van Keeken), Bart (Poelvoorde), Jurrien (Rom Colthoff) en Koen (Pouwels). Na de start lag hij er al redelijk kansloos bij, maar gaande de wedstrijd werd dit omgebogen en uiteindelijk miste hij slechts op 2 seconden de A-finale; zijn eindtijd bedroeg 8'00".
          In de finale was zijn start niet goed. Dit in tegenstelling tot Jurrien die als een dolle vertrok en op de 1000 meter nog een voorsprong van 12 seconden koesterde, ook al was deze reeds slinkende. In de tweede kilometer wist Roel er nog vier seconden vanaf te halen, maar verder dan de tweede plaats in 8'22" kwam hij niet. Wel roeide hij daarmee sneller dan twee skiffeurs van de A-finale: Meindert & Olivier. Ook de winnaar van de Senioren B wedstrijd, welke hij ook had kunnen starten, ging minder snel.

Al met al heerste er tevredenheid aan het eind van het weekend. Het beginnelingen blik was binnen en het Senioren A veld was binnen handbereik. Eens kijken wat er de volgende keer mogelijk is. Harder kan en gaat het vast en zeker!

Foto's Randstad Regatta

Okeanos/Euros baart opzien tijdens openingsklassiekers op de Amstel (8/9 & 16 maart 2008)

Twee blikken van de Winterwedstrijden amper binnen en vervolgens twee weken een uitstapje naar het boordroeien. Dat was het schema van Roel. In het kader van een verenigingsproject zou Roel plaatsnemen in de eerste divisie acht van Okeanos/Euros, met onder meer ex-ploeggenoot Boris, SA-roeier Willem-Jan, een aantal mannen uit 'De Acht' plus een Euroïd. Helaas bleek bij de eerste training dat Willem-Jan besloot om niet mee te doen en Derk (eveneens uit 'De Acht' en uit training...) zijn vervanger was.

Het zou voor de combi geen gemakkelijke opgave worden in de 1e Divisie van de zware mannen. Ze moesten het opnemen tegen niet alleen tegen de gedoodverfde winnaar, de Holland Acht, maar eveneens tegen ervaren ploegen zoals Triton, Laga en Nereus. En dat een boot vol tweedejaar en een tweetal ex-junioren. Zij konden zelfs in de 2e Divisie starten, maar besloten vastberaden om zich te laten zien op het hoogste nivo. Waarlijk geen makkelijke opgave.

Op de eerste afstand, de 2500 meter, werd redelijk gevaren. Helaas werd er geen ploeg ingehaald, maar de 4e plek op slechts een halve seconde van nummer twee (Triton) was een mooie start!

Op de 250 meter sprint tegen Skøll, met ondermeer de lichte roeiers Tycho Muda en Tim Heijbrock, werd eveneens een 4e plek behaald in 42.3 seconden, op 0,7 seconden van nummer twee (Nereus).

Aan het eind van de eerste dag van de roeivierkamp stonden we 3e en werd er nog omhoog gekeken naar de achterstand op nummer twee in het klassement, Nereus. Maar na de 750 meter waren de rollen omgedraaid! Tijdens onze sprint sloeg tegenstander Triton een snoek en tevens verloor nummer 2 ruim 3 seconden. Alles doorrekenend resulteerde dit voor de afsluitende vijf kilometer in een voorspong op nummer twee van ruim 7 seconden. Zou dat genoeg zijn?!
En jawel, het bleek voldoende te zijn. Met een 5e plek op de 5000 meter sloot Okeanos/Euros de Heineken Roeivierkamp af met een uitstekende 2e plek, achter de Holland Acht. Dat de Holland Acht won was vanzelfsprekend, hoewel vermeldingen in de media, als 'superieur' en 'domineren' wellicht iets teveel van het goede waren. Nummer twee in het eindklassement was een veredelde tweedejaars ploeg...... maar wat voor één!

Video Heineken Roeivierkamp

 

Head of the River Amstel


Erwin Heeringa

Dan de Head of the River Amstel  een week later. Er werd een goede invaller gevonden in de vorm van Euroïd Timo Wonnink. Wederom een Okeanos/Euros combi. Net als trouwens in 1996, toen een gelijknamige combi met corryfeeën als Erwin Heeringa, Dirk Geerligs en Erik Landman de wateren van de Amstel onveilig maakten; toen coachte ik bij Euros. Zij trainden destijds eenmaal voor de wedstrijd samen, waarbij de boot na de training op het vlot geparkeerd werd door de stuurman (ongeveer een halve meter ingekort). Vervolgens vloog een week later de stuurvrouw hopeloos uit de Hoerenbocht, ze raakte nèt niet de overzijde, maar desalniettemin resulteerde het in een keurige 3e plaats in het beginnelingenveld!


Roel Braas

In 2008 werd bij de Head de lat wat hoger gelegd, want er werd wederom in de 1e Divisie gestart. Ditmaal weliswaar geen Holland Acht als tegenstander, maar als de afsluitende 5 kilometer van de Heineken als graadmeter voor de 8 kilometer van de Head zou worden genomen, dan zou Okeanos/Euros het bepaald niet makkelijk krijgen! Triton (incl. Oude Vier), Laga (met Meindert en Olivier) en Nereus wilden vast en zeker revanche voor de Heineken.

Okeanos/Euros startte als laatste bij roeivereniging De Hoop, maar na ruim een kilometer werd de eerste tegenstander gepakt: de Belgische sportvrinden van Sportclub Gent. Hoewel het tempo net boven de 30 lag en tegenstanders ruim boven de 30 waren voorbij gekomen, zat er duidelijk samenhang en snelheid in de ploeg. Geen wonder dat halverwege bij het Kalfje ook de gelouterde veteranenploeg met ondermeer Rinze Krol, Nico Rienks, Ronald Florijn en Frans Göbel voorbij werd gevaren. De volgende tegenstander was een mooie: Laga.... Aangezien Okeanos/Euros duidelijk sneller was, kon je de angst aflezen van de gezichten. Dit hadden ze op basis van de Heineken 5000 meter duidelijk niet verwacht! Vechtend voor hun leven draaiden de Lagaaien de laatste rechte kilometer naar Oudekerk op en wisten uiteindelijk nog net uit de klauwen van Okeanos/Euros te blijven.

Het was een mooie race geweest. Maar wat denk je dan als je hoort dat je nèt 2e bent geworden, op amper 0,6 seconden van nummer 1, Triton? Na ruim 24 minuten roeien...

Thijs, Mechiel, Boris, Teun, Derk, Timo, Roel, Willem, Frederik en Ae-ri bedankt!

 

Roel op dreef tijdens de Winterwedstrijden (23/24 februari 2008)

 
De zaterdag van de Winterwedstrijden begon het vroeg, rustig en mistig. Terwijl in Amsterdam de zon scheen, was Delft gehuld in de mist. Een mooi plaatje.

Roels eerste wedstrijd was de nieuwelingen skiff (N1x). Gelukkig waren er in zijn veld niet zoveel deelnemers als tijdens de Tromp Boat Race. Toen moest hij als laatste van een veld van circa 50 roeiers starten. Nu was het een klein veld met slechts 5 deelnemers waaronder van Okeanos ook nog Remco.

Razendsnel liep Roel na de start in op een Skøllie en moest de Skøllie wijken. Helaas weigerde hij dat te doen, zelfs toen het licht tussen de boten uit was. Gelukkig fietste er pal naast de twee roeiers een kamprechter mee, met megafoon, dus die kon ingrijpen. Merkwaardigerwijs zei deze echter niets, zelfs niet nadat ik hem vroeg of hij niet in moest grijpen! Dus moest Roel van de ideale lijn af en om de Skøllie heen roeien.

Redelijk beheerst nam vervolgens hij de loopbrug als obstakel in de baan en halverwege was hij bezig om de tweede tegenstander in te halen. Hoewel dit vrij lang duurde, werd het aandringen van Roel uiteindelijk toch teveel voor de skiffeur van Gyas en moest deze ook capituleren. Deze maakte overigens wèl keurig plaats voor Roel. De andere twee roeiers, Remco en de skiffeur van Nautilus konden niet meer bijgehaald worden, maar dat was conform het verwachte raceplan.

Uiteindelijk finishte Roel in een nieuw baanrecord van 19'32.19"! Remco finishte in de top 3 met een keurige eindtijd van 19'57.58".
 

De zondag stond de beginnelingen skiff (B1x) op het programma. Ditmaal waren er 12 deelnemers, waaronder de nummers 2 en 4 van de dag ervoor; respectievelijk Nautilus (Thijs van Lujik) en Gyas (Ewoud Vos). Het was mooi om te zien dat deze drie dubbelstartende roeiers tevens de eerste drie van de einduitslag zouden blijken te zijn.

De race was een copy van de dag ervoor, waarbij hij na 500 meter de eerste skiffeur inhaalde, Gyas iets eerder inhaalde en Nautilus nèt te ver voor hem roeide. Ook de uitslag was gelijk (ook al deed de live racetracker anders zien):

  1. Roel Braas (Okeanos)
  2. Thijs van Luijk (Nautilus)
  3. Ewoud Vos (Gyas)
Met een eindtijd van 19'46.45" won Roel ook het beginnelingen veld en zette de kroon op een mooi weekend. Weliswaar hebben mensen die beweren dat ergometers zinken nog steeds gelijk, maar de strekking van die uitspraak heeft weinig meer te maken met de resultaten die Roel in de skiff laat zien. Op naar het twee kilometer seizoen!

FOTO'S

 

Hazewinkel (25/27 januari 2008)

 
In de lange saaie maanden na de NKIR werd nog even een bezoek aan het Belgische Hazewinkel gebracht. Hij roeide de trainingen in zijn nieuwe skiff, de Nico Rienks. Geleidelijk ging het steeds beter, ook al gooide wat extra wind nog wat roet in het eten bij het afsluitende sparren. Het leukste moment volgde direct na de 2e keer sparren, toen hij uit eigen initiatief nog even ging sparren (tegen de wind in) met de Belgische toproeier Nico Roels. Kennelijk had hij nog wat energie over....   FOTO'S 

 

Goud en nationaal SB-record op NKIR (8 december 2007)

 
Volledig gesloopt kwam hij van de ergometer... hij kon amper nog lopen... , maar het resultaat was grandioos! Twee blikken om zijn hals, prolongatie van zijn nationale titel in het senioren B veld en een verpulvering van het oude senioren B record met maar liefst 3 seconden! En dat alles met een race die uiterst vlak gevaren werd met slechts 0,8 seconden tussen het snelste en 'minst snelle' interval. En zijn persoonlijke record aangescherpt met ruim een seconde. Ja, het was een mooie dag.
 

Het van tevoren gestelde doel was duidelijk: pak het SB-record; en daarmee dus indirect ook de zege in het SB-veld. Vorig seizoen zat Roel met zijn eindtijd van 5'58,9" nog 0,4 seconden boven het oude record van Jan-Willem Gabriëls uit 2000. Een verbetering van het record was dus een logische volgende stap.

Op weg naar het SB blik! (VIDEO)


De voorbereiding begon relatief ontspannen op de Bosbaan, alwaar de familie Braas rustig een kop koffie ging drinken in het restaurant. Terwijl de familie vervolgens werd afgezet bij de sporthal, legde Roel ondertussen de poker spelregels aan mij uit. We zouden bijna vergeten dat er ook die dag nog een belangrijke wedstrijd zat aan te komen. Geheel volgens plan werden we vervolgens bij de zaal afgezet en deed Roel zijn voorbereiding onder toeziend oog van coaches Hans en ik. Daarna was het tijd voor de wedstrijd...

Vanuit de start ging Roel direct goed weg en stond bij de eerste op tijd gerangschikte meting op het scorebord dan ook bovenaan. Zoals afgesproken zette hij in de eerste 1000 meter strak 1'29" op de klokken. Pas na de 1000 meter zou er gekeken worden naar mogelijkheden om onder de 5'56" te eindigen. In een gestaag tempo van 32 halen per minuut denderde hij door en wist nog iets onder de 1'29" te gaan zitten, waardoor hij met een moeizame eindsprint eindigde in een fantastische 5'55.5"! Het doel was gehaald, want het SB-record was met maar liefst 3 seconden aangescherpt.

Drie kwartier later kon de stand van zaken opgemaakt worden nadat het senioren A veld was gefinisht. Slechts twee roeiers wisten die dag een snellere tijd neer te zetten dan Roel. De eerste was de onttroonde houder van het oude SB-record Jan-Willem Gabriëls die een mooie 5'51.6" op de klok zette. De tweede was Sjoerd Hamburger, die eindigde in 5'51.7", maar last had van zijn ergometer. "Ik zat op een toestel waarvan de meters niet werkten", vertelde Hamburger later. Tja, ergometer 17 was waarschijnlijk door Roel al gesloopt een paar races eerder....

In het SB-veld waren er twee afwezigen die verkozen om in het SA-veld te starten, maar ook deze roeiers konden de tijd van Roel duidelijk niet halen. Olivier Siegelaar scoorde onder de 6 minuten met 5'57.5", overigens ook onder het oude SB-record van Gabriëls, terwijl Meindert Klem na een goede start wegzakte naar een uiteindelijke eindtijd van 6'03.8".

In het SB-veld zette Boris een mooie tijd neer van 6'13.3", een verbetering van zijn PR met ongeveer 5 seconden. in het SA-veld waren verder voor Okeanos Willem Jan en Remco actief, die eindigden in respectievelijk 6'02.6" en 6'23.6".

Conclusie: het was een prachtige dag, die geheel volgens planning verliep....

 

Belgische recordhouder Stijn Smulders verslaat Roel tijdens OBIC (24 november 2007)

 
Terwijl het grootste deel van roeiend Nederland buiten actief was tijdens de Hel van het Noorden, verkozen wij ter voorbereiding van de NKIR het Open Belgian Indoor Championship (OBIC) in Antwerpen te starten. Op de Hel was het winderig, koud en nat, terwijl in Antwerpen amper wind stond en een heerlijk zonnetje zorgde voor een prachtige herfstdag.

Het karakter van een Belgische indoor is niet geheel gelijk aan de NKIR. Zo staat er bij de entree een enorme uitstalling van prijzen. Niet alleen een x-aantal grote en kleine bekers, maar ook een verzameling prijzen voor de eersten van ieder veld, variërend van koffers, thuistaps en radiografisch bestuurbare racewagens tot de in Nederland verboden mini-modellen van motoren. In België gaat niet alleen de winnaar met een blik naar huis en gaat de winnaar niet alleen met een blik naar huis.

Aangezien tegenstand werd gezocht, werd geen Senioren B maar Senioren A ingeschreven, waardoor zijn tegenstand ondermeer bestond uit de Belgische toppers Stijn Smulders en Bart Poelvoorde. Christophe Raes was wel ingeschreven maar kwam helaas niet opdagen (waarschijnlijk geblesseerd) en Tim Maeyens zou de dag erna de Hel starten (en het SA skiff veld winnen). Achteraf bleek het SB-veld inderdaad geen uitdaging te zijn geweest om te winnen, aangezien Roel een halve minuut sneller ging dan de winnaar van dat veld.

Nadat de wedstrijd was begonnen bleek al snel dat de Belgische recordhouder Stijn Smulders in goede doen was en met een gemiddelde van 1’28” de koppositie pakte, voor Roel die strak 1’29” op de klok zette. Beiden leken echter geen moment te verslappen en ondanks een eindsprint kon Roel Stijn niet meer bijhalen. De terechte winnaar klokte een nieuw Belgisch record met een tiende van een seconde in 5’53.3”. Roel eindigde als tweede met eveneens een PR in 5’56.6”, ruim 2 seconden sneller dan zijn vorige PR. Hij ligt daarmee prima op schema om het Nederlands SB-record op de NKIR scherper te gaan zetten.

Na afloop van de race legde de winnaar nog kort het probleem van het Nederlandse roeien uit en we zijn blij dat Roel momenteel in de skiff leert roeien. Maar goed, dat is onderdeel van het plan. Met z'n nieuwe reiskoffer, een model-ergometer en een T-shirt vertrok Roel met zijn fans vervolgens naar Nederland.

 


Alle 12 ergometers op een rijtje...

Op de voorgrond de Belgische recordhouder Stijn Smulders

Nederlandse winst bij de Veteranen categorie 40-49 jaar: Wiecher Dalsem

Foto's OBIC 2007

 

Op de Amstel blik in de O4x+ (11 november 2007)

De lang verwachte storm was niet meer dan een stevige bries, de meeste Okeaniden lagen nog hun roes uit te slapen van het gala en de kinderen verheugden zich al op het lampionnen festijn van Sint Maarten. Kortom, een prima middag om eens lekker vier kilometer tegen de wind in te beuken tijdens de November Vieren op de Amstel. Anderhalve week eerder zette een belletje van Remco de Keizer de machine in beweging en al snel was er een ploeg geformeerd met Michiel Meerman (Skøll), Remco de Keizer (De Amstel), Remco van Dijk (Okeanos), stuurvrouw Annefloor van Enst (Nereus) en uiteraard Roel Braas (Okeanos/De Where). Een mooie mix van schoonheid, routine en brute kracht.

Net op tijd, of beter gezegd eigenlijk te laat, arriveerde de ploeg bij de start. Hoewel enkele (veteranen)ploegen duidelijk helemaal geen tijdsbesef hadden, kon er vlak na enen toch gestart worden. Als derde ploeg mocht onze combi vertrekken, vlak achter Gyas/Euros en voor de Amstel-combi met daarin ondermeer het broertje van Jeroen Kraak. Al in de eerste honderden meters, vertrekkend vanaf het Kalfje op de racebaan, werd duidelijk dat het afgesproken tempo 30 van slagroeier Michiel veel bootsnelheid opleverde. Reeds onder de Rozenoordbrug lag onze combi vlak achter het 13 seconden eerder gestarte Gyas/Euros. In de bocht daarna stuurde Annefloor de ploeg dan ook gedecideerd binnendoor en na een kort boord-aan-boord gevecht werd Gyas/Euros afgeschud, reeds voor de Utrechtse brug (2 km.). Maar dan de laatste anderhalve kilometer... Van tevoren was reeds het belang en de moeilijkheidsgraad van dit laatste stuk aangegeven. Daar waar het eerste deel van de race redelijk goed te roeien viel, werd het na de omval duidelijk anders. Met de bocht mee draaiend richting Nereus en De Hoop, kwam onze combi in de wind te liggen en na de Berlagebrug met name in de golven. Met nog zo'n 250 meter te gaan liet Roel zelfs nog één van zijn riemen even los..... Maar ja, als Roel niet roeit dan ligt direct de boot bijna stil tegen de harde wind in, dus snel pakten ze met z'n vieren op en snelden ze naar de finish èn de winst! Ze legden de vier kilometer uiteindelijk af in 14'43.16", 21 seconden sneller dan de als tweede geëindigde Amstel-combi en meer dan een halve minuut voor Gyas/Euros en Gyas 2. De enige deelnemende SA-ploeg van Willem III, met daarin ondermeer WK-ganger Tim Heijbrock, noteerde met 14'18.46" een bijna 25 seconden snellere tijd. Misschien hadden zij meer dan één (afstel)training gedaan.

Verder was het goed te zien dat een aantal fanatiekelingen , waaronder de wedstrijdcommissaris en de praeses, de moeite had genomen om te komen supporteren, waarvoor mijn dank! En dat voor slechts één boot met Okeaniden, dus eigenlijk konden de roeiers het beste hun waardering tonen door te winnen....

 

De eerste (Asopos) blikken zijn binnen (3 november 2007)

 
Wat op de Tromp niet helemaal goed afgemaakt werd, werd op de Asopos Najaarswedstrijden meer dan goed gemaakt en resulteerde in twee blikken voor Roel in de skiff! Terwijl de eerstejaars ploegen 500 meter al ploeterend, snoekend en water in plaats van boot verplaatsend bezig waren, waren enkele ouderejaars ploegen actief op de 1500 meter. Daarbij behaalde Okeanos nog 2 andere blikken: de zware mannen (waar is licht?) zegevierden in de SA8+, terwijl de dames in de DO2x blik trokken.

Dames Overgangs 4+

Blik in de N1x

Het eerste optreden van Roel was in de Nieuwelingen skiff (N1x). Een volle bak met 6 boten. Enigszins weifelend vertrok hij uit de start, waardoor zijn grootste concurrent al direct meer dan een bootlengte pakte! De rest van het veld had hij 10 halen later alweer achter zich gelaten. De ervaren roeier van Asopos lag echter nog voor op Roel. Na 250 meter slonk echter ook zijn voorsprong rap en op de 750 meter-lijn was er al een gat door Roel geslagen in zijn voordeel. Hij was gewoon niet bij te houden. Na 1000 meter besloot hij dan ook maar om het niet tè gek te maken en roeide rustig in tempo 26 de wedstrijd uit.

Hij eindigde, met een te verwaarlozen meewind, in 5'33". Kijken we naar de statistieken, dan was dit 9 seconden langzamer dan de snelste N1x tijd van de afgelopen 5 jaar. In 2006 noteerde Willem Sprokholt 5'24"; maar toen werd er gemiddeld 13 seconden harder gevaren dan dit jaar. Van de 52 N1x resultaten van de afgelopen 5 jaar scoorde hij hiermee de 5e tijd.  Ach ja, het zijn gewoon wat statistieken.


Als tweede wedstrijd stond de Senioren A skiff (SA1x) op het programma. Aangezien er slechts 2 tegenstanders waren, waarvan hij de ene al die ochtend op 12 seconden had geroeid, had hij duidelijk weer winstkansen. Als doelstelling werd dan ook niet het winnen voorop gesteld, maar het varen van een zo snel mogelijke tijd, sneller dan de 5'24" van het jaar daarvoor. Helaas hielp de wind niet mee, want hoewel er geschermd werd met een aanwakkerende wind tot kracht 4/6, was daar op de Bosbaan weinig van te merken. Het zou dus een uiterst lastige opgave worden!

Met de eerdergenoemde Asopos roeier aan bakboordzijde en zijn trainingsmaatje Remco als tegenstander aan stuurboordzijde werd de wedstrijd gestart. Duidelijk was zijn start veel beter, want ditmaal verloor hij in de start amper een halve bootlengte. Al snel lieten Remco en Roel de Asopos roeier achter zich. Zoals verwacht zou Remco zich lang vast bijten in zijn tegenstanders en lang voeren Remco en Roel zij-aan-zij. Rond de 750 meter ging Remco steeds vaker naast zich kijken en dit was het teken dat hij begon te kraken. Gestaag snelde Roel voort en zienderogen verloor Remco terrein en moest Roel het karwei alleen afmaken. Helaas lukte uiteindelijk niet om onder de 5'24" te komen, maar met een keurige 5'30" liet hij zien waartoe hij nu reeds in staat is.

En wat zeggen de statistieken? Nou, de afgelopen jaren werd er alleen in 2003 SA1x gestart en dat was duidelijk met tegenwind. Maar van alle 61 N1x en SA1x tijden noteerde hij de 3e en de 6e tijd. Wat een mooie reken-je-rijk-show.

Blik in de SA1x

En nu gaan we de komende weken werken aan een goede prestatie op de ergometer. Want ja, ook daar is hij goed in!

 

 

TBR: Een goed begin is het halve werk (20 oktober 2007)

Amper twee maanden nadat Roel serieus in de skiff plaats nam, stond de eerste wedstrijd op het programma: de Tromp Boat Race. Onder het genot van een mager herfstzonnetje en een praktisch verwaarloosbare wind moest een traject van 5.250 meter afgelegd worden. Tot de tegenstanders behoorden ondermeer Nederlands top skiffeur Sjoerd Hamburger, Walter Braak van de Stern (altijd goed voor een uitslag bij de top 3), talent Meindert Klem, Willem- Jan en Remco zijn huidige trainingsmaatje.

Van tevoren werd het parcours doorgesproken en tip en trucs verteld om de race goed te voltooien. Roel diende als laatste te starten, dus naar verwachting zou hij wel enkele roeiers kunnen inhalen. Zeker aangezien hij geen ervaring had op dit gebied was dat wel handig.

Nadat zijn tegenstanders van start waren gegaan mocht Roel uiteindelijk vertrekken. De eerste 200 meter vertrok hij beheerst en voerde toen het tempo op tot ruim 26 halen per minuut. Al snel liet hij het goede roeien zien net als in de trainingen. Geen wonder dus dat hij al snel inliep op de skiffs die voor hem waren gestart. Daar ontstonden echter de eerste problemen, want deze waren elkaar aan het inhalen waardoor het onoverzichtelijk werd voor Roel en hij zijn focus op het roeien enigszins verloor. Weliswaar had hij beide skiffs na 3 kilometer ingehaald, maar duidelijk was dit ten koste gegaan van zijn roeien. Af en toe half stoppend om om te kijken probeerde hij de draad weer op te pakken, maar dat lukte niet echt goed. Tot overmaat van ramp liet hij ook nog eens enkele halen te vroeg lopen....

Mijn verbazing was dan ook groot toen ik de uitslagen zag:

Plek Ploeg Roeier Eindtijd
1 Orca 3 Hamburger, Sjoerd 19:30.67
2 Stern Braak, Walter 20:18.57
3 WillemIII Klem, Meindert 20:21.32
4 Laak Borms, Finnigan 20:31.15
5 Gyas 1 Pouwels, Koen 20:37.68
6 Gyas 2 Sluis, Nanne 20:38.34
7 L Proteus 1 Marinissen, Thomas 20:39.82
8 Nautilus Luijk, Thijs van 20:39.83
9 Okeanos 3 De Graaf, Willem-Jan 20:48.67
10 L Gyas 3 Pijs, Joris 20:51.69
11 Okeanos 2 Braas, Roel 20:57.23
12 Okeanos 1 Dijk, Remco van 20:57.57
13 Euros Filippo, Onno 21:01.31
14 L Amstel 1 Arnold, Johan 21:03.23
15 Skadi Wilton, Yorick 21:08.72
.....      
40 Proteus 9 Pelt, Hilbert van 23:14.54

Uiteindelijk dus een nette 11e stek van 40 deelnemers, vlak achter Willem-Jan en ruim 3/10 van een seconde vóór Remco. Een goed begin was dus toch nog ergens goed voor geweest. Maar goed, het was zijn eerste serieuze race en deze leverde gelukkig genoeg stof op voor de nabespreking en biedt alle ruimte voor verbetering. En op de Asopos hoeft hij sowieso alleen maar rechtdoor zonder in te halen...

 



Leendert Hageman