Spetterend PR Leontine (28-30 juni 2002)

Tijdens de Argo-Sprint over 500 meter werd DB1x gestart door Leontine en Carolijne. Leontine was traag weg uit de start, liep daarna goed in op nummer 1, een jeugdroeister van DDS, maar kwam uiteindelijk nèt een bootlengte tekort voor het sprintblik. Haar tijd was echter goed voor een dik PR: 1'57,95". Carolijne kende een goede start, maar in de tweede helft kon ze het niet doorzetten. Haar tijd van 2'09,68" lag net boven haar PR, mede door een lichte rugblessure.

Uitslag Argo Sprint

Zaterdagochtend... Tja, weer retevroeg opstaan voor de DN1x-voorwedstrijd om 8:15 uur. Het vrolijke ochtendhumeur verdween al snel, toen Leontine belde en mededeelde dat ze enkele malen haar maaginhoud eruit had gegooid gedurende de nacht. Niet echt de meest ideale voorbereiding, denk je dan. Op de Bosbaan aangekomen werd Leontine direct het water opgestuurd, een simpele 1000m. heen en weer roeien in stevige haal. Teruggekomen aan het vlot voelde ze zich redelijk en dus werd besloten toch te starten. Met een extra boterham mee 'voor onderweg' werd opgeroeid. Gelukkig bleek in de wedstrijd dat de goede trainingsresultaten een goede voorbode voor een uitstekende prestatie waren en de fysieke problemen van de nacht ervoor meevielen. Vooraf leken de kansen op een finale gering, aangezien ze ondermeer moest uitkomen tegen onze bondsroeister Froukje, een RIC-roeister die normaal circa 20 seconden sneller voer en een Skadi-skiffeuze, die met haar naam een redelijke afspiegeling van zichzelf geeft: Bella de Beer. En alleen de eerste plaats en de 2 snelste 2e plaatsen (van de 4 voorwedstrijden) gaven recht op een plek in de finale. Al snel na de start liep Froukje weg van de rest van het veld en werd de strijd om de 2e plek geleverd door Skadi, RIC en Leontine. RIC raakte langzaam achterop en Leontine moest op het laatst Skadi laten gaan, die achteraf één der finaleplaatsen bereikt bleek te hebben. Leontine eindigde in 8'30,92". Leontine verbeterde haar PR hierbij met maar liefst 30 seconden; het was 9'00,04". Ze werd hierbij ondermeer aangemoedigd door Helen, die met de hele race energiek: "Kom op Carolijne!" brulde langs de kant... Toch bedankt Helen! In een latere voorwedstrijd wist Carolijne ook haar PR aan te scherpen. Zij wist net niet meer de Alkmaarsche te verslaan en eindigde als laatste in haar voorwedstrijd in 9'09,40".

Zondag werd er in de dubbeltwee gestart. In de voorwedstrijd zaten diverse bekende concurrentes, zoals RIC, Nautilus en de combi Argo/Skadi. De start was goed, maar al snel schoven Argo/Skadi en RIC weg van het veld. Een derde plek was ook nog goed voor de finale, maar die werd bezet door Nautilus. Vanaf de 500 meter lijn werd geleidelijk ingelopen en kwam Okeanos tot op een bootlengte, maar verder kwam het helaas nooit. Daarmee werd de laatste race in de dubbeltwee afgesloten in een PR van 8'04,22". Toen vervolgens bleek dat de andere voorwedstrijd gewonnen was in 8'06,35", was dat natuurlijk extra zuur. In de finale bleken de eerste 3 ploegen ook RIC, Argo/Skadi en Nautilus te zijn. Tja, soms kan loten slecht voor je uitpakken.

Zondag startte Leontine ook nog DB1x aan het eind van de dag, terwijl andere ploegen reeds aan het bieren waren. Het was een directe finale, waaraan Carolijne had verkozen om niet mee te doen. Het werd qua winnares een saaie race. Vanaf de start roeide Proteus-roeister Heleen Geerligs, zus van mijn ex-Euros pupil Dirk Geerligs, weg in baan 2. Er was sprake van baanvoordeel, maar ze was ook veruit favoriet en won verdiend met een voorsprong van 25 seconden op nummer 2. De strijd vanaf de 2e plaats was spannender. Vanuit de start ging Leontine prima met de jeugdroeisters van Viking en Argo mee, terwijl Wetterwille licht terrein moest prijsgeven. De roeister van Viking had Leontine al eens kansloos met meer dan 36 seconden verslagen, maar kwam na een snellere start niet echt los, terwijl de Argo-roeister.na de 750 meter duidelijk liep weg te lopen. Halverwege ontspon zich echter een mooi gevecht om de 2e t/m de 4e plaats, waarbij Argo uiteindelijk won, 2 seconden voor Viking, met daarachter Leontine op 4 seconden in 8'38,22". Een mooie race, die een passend eind van een mooi skiff-seizoen betekende voor Leontine.

Uitslagen N.S.R.F. Zaterdag 1 Uitslagen N.S.R.F. Zaterdag 2 Uitslagen N.S.R.F. Zondag

 

Einde (seizoen) Ouderejaars Zwaar (28-30 juni 2002)

Vrijdagavond even sprinten. De voorwedstrijd O2- van Tinus & Maarten verliep in de eerste 250 meter voorspoedig en zij leken, een halve bootlengte achter op nummer 1 (Gyas) en gelijk met Laga, een finaleplaats te kunnen behalen. De tweede 250 meter werd het roeien echter rommelig en verspeelden zij helaas hun finaleplaats. De tijd was 1'38,79".

Uitslag Argo Sprint

Zaterdag werd O2- gestart door Tinus & Maarten (Okeanos 1) en Pasqual & Martijn (Okeanos 2), temidden van nog 19 andere tweetjes. In de eerste voorwedstrijd moest Okeanos 2 aan de bak. Een goede start werd gevolgd door een minder middenstuk. Het leek er dan ook op dat ze geen finale zouden halen met nog 250 meter te gaan en aan bootlengte achter de Laga/Nereus-combi die tweede lag. Toen echter werd het tempo fors opgeschroefd en op de finishlijn werd de combi geklopt met 0,2 seconden! Een 2e plaats in 7'05,21" en daarmee een prima resultaat. Okeanos 1 moest het daarna opnemen tegen ondermeer Gyas en een Triton/Viking-combi, beide gevuld met 2 goede skiffeurs. Na een trage start kwamen ze goed op gang en halverwege moest de combi afhaken. Ook Gyas moest moeite doen om voor te blijven, maar dit lukte en er volgde een uitstekende 2e plaats voor Okeanos 1 in 6'57,47". Beide Okeanos-ploegen dus 2e en de snelste 2 2e plaatsen van de 4 voorwedstrijden gaven ook recht op een plek in de finale. Door een gecrasht computersysteem bleef het lange tijd ongewis of beide boten de finale zouden hebben gehaald. Voldoening echter alom, toen bleek dat ze allebei door waren naar de finale; dit overigens nadat Leontine haar charmes in de strijd geworpen had en Maaike's vader nog wat extra druk op de wedstrijdleiding had uitgeoefend. In de finale wisten ze echter geen potten te breken en eindigden ze als 4e en 6e (respectievelijk Okeanos 2 en Okeanos 1 in 7'05,39" en 7'11,28").

Zondag was het een drukke dag, met de O4+ en de NSK 8+. De voorwedstrijd O4+ verliep redelijk makkelijk en werd met minder strak roeien toch gewonnen in 6'41,81". Daarna was de NSK 8+ aan de orde, samen met Joep en Jildert, twee Euros-roeiers, Jakob en Luud en Ellen, doorgaans stuur bij eerstejaars licht, als stuurvrouw. De voorwedstrijd werd gevormd door ondermeer de nummers 2 en 3 van het eerstejaarsklassement en een aantal combi's. Onze voorbereiding was nihil geweest: gewoon de boot afstellen en gaan. Tijd om te trainen was er niet geweest en daarnaast hadden alle roeiers reeds vlak ervoor een andere voorwedstrijd (met succes) gevaren. De start was desalniettemin goed en ondanks een uitstekende eindsprint, waarmee nog een halve bootlengte op het veld werd teruggepakt, werd geen finale gehaald. Overigens eindigde het gehele veld binnen 4 seconden, amper een bootlengte dus! De tijd was wel een duidelijk PR voor Ouderejaars Zwaar: 6'02,40".

Ook de finale van de O4+ leverde geen succes op. In de start miste duidelijk de scherpte en werd direct een halve bootlengte prijsgegeven op het veld. Met name het gretig en snel startende Amphitrite profiteerde hiervan. De rest van het veld werd nog wel bijgehaald, maar Amphitrite roeide met degelijke halen door en won. Ouderejaars Zwaar eindigde als tweede in 6'31,58", een PR.

Uitslagen N.S.R.F. Zaterdag 1 Uitslagen N.S.R.F. Zaterdag 2 Uitslagen N.S.R.F. Zondag

Met bovenstaande race kwam tevens een eind aan het wedstrijdroeien voor het gros van de roeiers van Ouderejaars Zwaar. Pasqual stopt na vele jaren roeien en zal zich nu meer op zijn studie (en vriendin) storten, terwijl Maarten en Tinus door het bestuur gevraagd zijn om respectievelijk voorzitter en wedstrijdcommissaris te worden. Op zich een eer dat ze gevraagd zijn, maar daarmee ook het aantal wedstrijdroeiers duidelijk uitdunnend. Last but not least Martijn, die wellicht doorgaat, maar in ieder geval binnen Okeanos geen directe ploeggenoten meer zal treffen. Zelf heb ik met plezier afgelopen 3 jaar Zwaar gecoacht, met daarbij in den beginne ook Michel, Jelle en Erik Jan. Gezien het uitdunnende aantal wedstrijdroeiers, mede door het bestuur, is de kans dat ik zelf bij Okeanos zal blijven coachen helaas afgenomen. Hopelijk kan Okeanos het tij keren en ooit weer een florerende zware wedstrijdtak op het water brengen!

 

PR voor Maarten tijdens bondstest (20 juni 2002)

Geheel zonder enige voorbereiding op de ergometer, behoudens natuurlijk 10 minuten inroeien, heeft Maarten tijdens de bondstest van de zware mannen een nieuw persoonlijk- en ploegrecord neergezet met een tijd van 6'15,7". Zijn oude PR stond op 6'17,9", terwijl hij Martijn het ploegrecord afnam (was 6'17,8").

Zittend naast de als een komeet startende Munnike, die eindigde in 6'02", vertrok Maarten in tempo 34. Zeker met Munnike ernaast die in tempo 37 doorraasde, leek het allemaal tamelijk rustig te gaan. Halverwege had Maarten al het gevoel dat een PR haalbaar moest zijn. In de laatste 500 meter gingen dan ook de remmen los en werd de 500m.-tijd nog teruggeschroefd van 1'35" naar 1'30" en lager. Vergeleken met zijn directe tegenstanders in dezelfde heat (en loods) werd Maarten derde, op 0,3 seconden van nummer 2.

Voor Okeanos waren verder Leonie te Loo en Chantal Hoekstra aanwezig. Als ik het goed begrepen had scoorde Leonie ook een PR met ca. 2 seconden en Chantal vond het na 1000m. welletjes.

 

Wisselend weekend voor 2JD 2x (15/16 juni 2002)

Op de zaterdag stond voor de eerste keer DB2x op het programma, dus extra kansen! De doorgaans snelle start bleef echter uit en zodoende hobbelde de dubbeltwee vanuit de start achter de feiten aan. Op zich werd er niet vreselijk slecht geroeid, maar de echte scherpe halen misten. Voeg daarbij het feit, dat ze in de relatief ongunstige baan 4 zaten met meer tegenwind, en een 3e plek was het eindresultaat. De tijd was, met een lichte tegenwind: 8'24,77", waarmee ze nipt achter nummer 2 eindigden.

Zondag werd en DB1x gestart en moesten de dames laten zien wat ze waard waren en het enigszins tegenvallende resultaat van de eerste dag wegpoetsen. Carolijne startte als eerste en kon helaas geen rol spelen in de strijd om de finaleplaatsen en eindigde in 9'35,36". In haar voorwedstrijd wist Leontine zich wel in de strijd om de finaleplaatsen te mengen en hoewel dit net niet lukte, gaf haar tegenstandster na afloop ruiterlijk toe dat zij "nog behoorlijk hard door hard moeten varen!". Leontine eindigde in 9''01,95"; een tijd overigens die sneller was dan de gehele andere voorwedstrijd.

In de finale was het Wetterwille versus Okeanos. Vanaf het startsignaal nam Leontine resoluut de leiding en roeide technisch goed door richting finish, daarbij de concurrentes ver achter zich latend. Opdracht was het varen van een goede tijd, om aan te geven dat ze ook daadwerkelijk in de A-finale mee had kunnen komen. Met een tijd van 9'04,95" voldeed ze hier prima aan, want in de A-finale werden door de nummers 3 en 4 respectievelijk tijden neergezet van 9'03" en 9'05". Caatje had wel een aardige start, maar wist helaas niet van Wetterwille te winnen en eindigde in 9'38,67".

 

Z.R.B. weer zwaar (k)loten! (15/16 juni 2002)

Dat het dit jaar "niet helemaal gelukkig" uitvalt qua lotingen in de SA4- bleek ook weer op de Z.R.B. Kregen we bij de Hollandia/NK reeds de latere nummers 1 t/m 3 uit de finale in onze voorwedstrijd, zo was het ook ditmaal met de nummers 1 en 2 uit de finale. Ten eerste de onbedreigde leiders van het Challenge Cup klassement, Nereus, en tevens een combi met (ex-)bondsroeiers van Nereus, Skadi en Proteus. Overigens hadden wij ons ook versterkt met Geert-Jan, die eenmalig de plaats van Tinus op slag overnam, die op zijn beurt de plaats van Pasqual op boeg innam.

De voorwedstrijd was spectaculair! Na een traditioneel trage start lag OJZ zoals gebruikelijk laatste na ca. 100m. Als coach calculeer je dat ondertussen reeds in, dus niets aan de hand. Liggend in baan 3 schoof de vier zonder in de eerste 500m. iets te ver door naar baan 4, waar Euros niet echt langs de kant voer zoals dat behoort. Op aanwijzing van de kamprechter in het volgbootje schoof OJZ weer keurig terug in haar eigen baan, waar de Skadi-combi echter zeer nabij was. Weliswaar leken zij nog in baan 2 te liggen, maar het was opvallend hoeveel ruimte Nereus in baan 1 genoot. Tijdens onze stuurcorrectie van baan 4 richting onze eigen baan, baan 3, schoof echter Euros als een magneet mee richting onze baan en werd het steeds krapper, aangezien er aan de kant van de Skadi-combi in baan 2 ook geen centimeter ruimte meer was!

Ondertussen was OJZ ook nog eens formidabel aan het roeien gegaan en liepen ze per haal ruim in op de Skadi-combi, welke reeds meer dan een bootlengte had voorgelegen. Een aanvaring was dus onvermijdelijk voor OJZ. Euros, baan 4, trok steeds meer naar baan 3 (zij zouden later zelfs nog de oproeibaan onveilig maken...) en Skadi werd overdonderd door onze snelheid in baan 2. De boegpunt van de AMG raakte dan ook het achtertaft van de Skadi-combi, incluis hun roertje. Hierop schoof OJZ achterlangs baan 2 in en schoot de combi van baan 2 naar baan 4! Nu werd het de kamprechter te machtig en in paniek toonde hij de rode vlag en staakte de wedstrijd. Achteraf sprak hij van een "complexe situatie" en deelde dan ook geen waarschuwingen uit. De herstart verliep beter en helaas kwam OJZ een halve bootlengte tekort om de finale te bereiken; tijd 6'36,48". Wat restte was de B-finale.

Dat een plek in de A-finale terecht zou zijn geweest bleek ook ditmaal (achteraf). Varend in baan 4, zaterdag bij uitstek de baan met het meeste baan-nadeel in de vorm van tegenwind, werd de B-finale simpel gewonnen en overall werd de 3e tijd van het veld gevaren: 6'44,94".

Zaterdagavond werd er geïntegreerd met de tweedejaars dames 2x en de ouderejaars dames 4- tijdens een gezellige BBQ naast de stacaravans op het park 'De Beekse Bergen', pal naast de baan. Helaas waren de lichte roeiers en roeisters van de stacaravan ernaast niet van de partij. Maar daar was zelfs iemand die op 12 rozijntjes nog de zondag door moest zien te komen. Tja, licht roeien...

Zondag stond de SA4+ op het programma. Ook nu weer geen gunstige loting. Het veld kende 2 SA-ploegen, Triton en Nereus, waarvan Triton in onze voorwedstrijd zat. Daarnaast troffen wij ook weer de Euros vier die op de ARB tweede achter ons waren geworden in de O4+. Voeg daarbij dat alleen de eerste van de voorwedstrijd door zou gaan, dan betekende dit dat we direct vol aan de bak moesten. De start was wederom matig, maar daarna werd veel teruggepakt en begon de strijd zich al snel toe te spitsen tussen Okeanos en Triton. Na 500m. was de achterstand van OJZ circa 1 bootlengte, halverwege een halve bootlengte en vanaf de 1500m. slonk de achterstand zienderogen! Op de lijn was dan ook enige vertwijfeling omtrent de winnaar. Helaas, helaas.... Net als alle ongunstige lotingen was ook ditmaal het geluk niet aan onze zijde. Triton won met 0,2 seconde op ons (onze tijd 6'37,03", Triton 6'36,83"). Maar het was een spannende strijd geweest en daar was iedereen het over eens. Helaas won Triton niet de finale, maar verloren zij van de andere SA-ploeg in het veld, Nereus, met minder dan een bootlengte. Misschien hadden ze toch iets teveel moeten geven in de voorwedstrijd?

Uitslagen Z.R.B. 2002

 
Finale DN1x voor Leontine (1/2 juni 2002)

Op de zaterdag van de Hollandia was het weer als vanouds: de allereerste voorwedstrijd konden Leontine en Caatje direct aan de bak (we spreken dan van 8:30 uur).Het was lekker weer, zij het een lichte tegenwind. In de start kwam Leontine goed weg en lag zelfs na de 100m.-lijn even 2e in het veld. De start van Caatje was iets minder voortvarend, maar zij zou nog een goed eindschot blijken te hebben. Ondertussen liep de onbekende (ouderejaars) roeister van Skadi langzaam weg, gevolgd door RIC en Leontine. De RIC-skiffeuze lag ruim een bootlengte voor en dit zou praktisch de hele race zo blijven. In de tweede kilometer kwam de Alkmaarsche nog een beetje opzetten, maar Leontine behield haar kalmte, wetende dat de 3e plek redelijk veilig in handen was. Na een nieuw PR van 9'00,04" was het behalen van een plek in de finale een feit voor Leontine. Caatje wist in de laatste 250m. nog Wetterwille te verslaan en eindigde als 5e in eveneens een PR van 9'17,20".
In de finale zou het moeilijk worden. Desalniettemin wist ze met een goede start één der concurrentes voor te blijven tot de 500m. Helaas had Leontine ook nog de pech dat er duidelijk sprake was van baanvoordeel vanaf de lagere banen; Leontine zat in de buitenste baan, baan 7... Op de 750m. lag het gehele veld dan ook keurig op volgorde vanaf baan 1. Desalniettemin roeide ze goed door en na enkele 'aha!-erlebnissen' tijdens de wedstrijd eindigde ze als 6e in een tijd van 9'35,55". Beduidend langzamer dan in de voorwedstrijd, maar dat kwam met name door de aangewakkerde tegenwind.

Zondag was allereerst Leontine aan de beurt in de DB1x. Ditmaal was de loting niet bepaald gunstig. Naar later zou blijken zaten de nummer 1 en 2 uit de finale in haar voorwedstrijd. Vanuit een goede start moest ze ditmaal het grootste deel van het veld laten gaan en eindigde ze ditmaal als 4e in een tijd van 9'52,41".

Daarna stond nog de DN2x op het programma, samen met Caatje. Na een matige start werd er een goed middenstuk gevaren en naarmate de race vorderde ging de 2x beter lopen. Niet goed genoeg voor een blik, maar het gevreesde Nautilus was ditmaal binnen handbereik en ook Triton/Laga werd makkelijk voorbij gevaren. De eindtijd kwam uit op 8'46,02". Het gat met de eerste 2 ploegen was fors, maar de andere ploegen lagen redelijk dicht voor of achter de dames. Gelukkig staat de volgende keer DB2x op het programma, dus extra kansen!

 
Bucklers scoren opnieuw! (1/2 juni 2002)

Bij voorbaat stond zaterdag tijdens de Hollandia/NK eigenlijk al vast dat een plaats in de A-finale SA4- een schier onmogelijke opgave was. De tegenstanders waren:

  • KNRB 1, de boot waar Geert-Jan helaas uit is gezet (maar dat bleek niet direct een slimme zet te zijn geweest...)
  • Willem III, met de (ex-)bondsroeiers Jos, Stefan, Derek en Gijs
  • Nereus, de onbedreigde nummer 1 van de Challenge Cup
  • Aegir, met ondermeer Munnike, dat tot nu toe altijd circa 10 seconden of meer sneller vaart

De start was echter goed en zelfs na een kleine snoek rond de 250m.-lijn en kon nog aangeklampt worden bij Aegir. De andere ploegen waren toen reeds buiten bereik; het bleken ook de latere 1 t/m 3 van de A-finale te zijn. In het middenstuk was de cadans van OJZ redelijk, maar de haal had wat meer weg van een 4+- dan van een 4--haal: de versnelling en het tempo (en daarmee het venijn in de haal) miste.
In de B-finale was er ditmaal een mindere start en moest de ploeg zich weer terugknokken. Rond de 1000m. werd plotseling de knop omgezet en het tempo opgeschroefd. Hiermee werd Proteus geklopt en rap op Laga ingelopen. Laga bleef echter nèt buiten bereik, evenals het winnende Aegir.

Zondag lagen er duidelijke winstkansen in de O4-. Na het blik in de O4+ tijdens de ARB/Okeanos Lustrumwedstrijden stond er ditmaal een blik in de O4- op het verlanglijstje. Een directe finale met 4 ploegen, waarvan het merendeel doorgaans gelijkwaardig is aan OJZ. Het zou dan ook geen makkelijke strijd worden, maar met een stuk bluf en een goede B-finale van zaterdag in het achterhoofd moest het mogelijk zijn om te winnen. In de eerste starthalen schoot Skøll weg en pakte binnen enkele halen een halve bootlengte. Bij de 250m. lag OJZ er alweer naast en reeds halverwege de wedstrijd was er een bootlengte verschil in het voordeel van OJZ. In een uitstekend ogend tempo van 34-35 halen per minuut denderde OJZ richting finish en zelfverzekerd werden Skøll en de andere ploegen op afstand gehouden. De eindtijd was niet spectaculair, 6'41,87", maar dat was gezien de tegenwind ook niet verwonderlijk. Met dit resultaat behaalde de slag, Martijn 'Tinus' van Rossum, de overgangsstatus en bestaat nu de gehele ploeg uit overgangsroeiers.

Proficiat heren!

Uitslagen Hollandia/NK 2002 (pdf)

 

Progressie bij dames 2x (17/19 mei 2002)

De dames roeiden op vrijdagavond allebei de sprint in de skiff. Vlak voor de start merkte Leontine dat haar bankje aanliep. Direct bij de start bleek dat het bankje behoorlijke mankementen vertoonde, aangezien het bij iedere haal meer begon te draaien. Desalniettemin roeide ze door en eindigde bijna gelijk met Caatje. Na afloop bleek het bankje van Leontine volledig kapot te zijn.

Zaterdagochtend weer het gebruikelijke vroege tijdstip voor de DN1x: 8:30 uur, de eerste voorwedstrijd van de dag. Er stond een lichte tegenwind, die later op de dag zou gaan draaien naar een stevige meewind. Als eerste vertrok Carolijne. Hoewel zij geen rol van betekenis wist te spelen in haar voorwedstrijd, wist zij wel een snellere tijd dan tijdens de Randstad te roeien en een tegenstandster achter haar te laten in het veld. Ze eindigde in een nieuw PR van 9'26,29". In de tweede voorwedstrijd ging Leontine van start. Vanwege een rugblessure had ze in de aanloop naar de A.R.B. bijna een week amper kunnen roeien. In de start kwam ze goed mee. Na 1000m. bleek echter het gebrek aan belastende trainingen en moest ze toegeven op de rest van het veld, waaronder de latere nummers 2 en 3 van de finale. Gelukkig kwam ze in de laatste 500m. weer goed op gang en werd ze in 9'10,36" alsnog 8e in een veld van 13 roeisters.

Zondag stond de DN2x op het programma, waar door de blessure van Leontine en de harde wind de week ervoor, slechts één keer serieus in getraind was. Desalniettemin roeiden zij zich in 8'13,31" naar een keurige 2e plaats in een veld van 4 ploegen. Daarmee werd 'aartsrivaal' Nautilus geklopt, alsmede een gele Empacher.

 

Overwinning OJZ tijdens ARB in de O4+ (17/19 mei 2002)

Na een sprint op vrijdagavond in de 4- welke maar snel beter vergeten kan worden, begon OJZ aan de ARB/Okeanos lustrumwedstrijden. Aan de ARB waren 2 doelstellingen verbonden:

  • op zaterdag in de 2- moesten beide ploegen de finale O2- bereiken

  • op zondag moest het blik in de O4+ behaald worden

Op zaterdag moesten beide 2-'s, Tinus/Maarten en Pasqual/Martijn, in de eerste voorwedstrijd aantreden. Ze lagen respectievelijk in baan 5 en 7 met ertussen Aegir en in de lage banen Njord en Euros. In de start verloren beide boten al direct een bootlengte op het veld, maar in de eerste 500m. gaven zij niets meer weg. Njord zakte langzaam terug, terwijl Aegir en Euros een bootlengte voor bleven liggen. Bij de 1000m. had Euros de voorsprong iets uitgebouwd, tot circa 2 lengtes. Aegir's taktiek bleek te bestaan uit een snelle eerste 1000m., maar daarna werd de boot letterlijk 'gesandwiched' door de 2 Okeanos-boten, die aan weerzijden er moeiteloos voorbij roeiden. Vervolgens werd de jacht op Euros geopend in de tweede kilometer. Dit leverde een fraaie 1e plek op voor Tinus en Maarten (in 7'03,13"), een bootlengte voor Euros (in 7'05,21"), die weer een bootlengte voor Pasqual en Martijn eindigden (in 7'07,73"). Helaas gingen alleen de eerste 2 boten naar de finale, dus viel het doek voor Pasqual en Martijn. Jammer, maar gezien het nipte verschil met de andere 2 boten zeker een goede prestatie; zij roeien overall de 7e tijd (van 14 ploegen). In de finale ontsierde een snoek in de start de wedstrijd voor Tinus en Maarten. Weliswaar herpakten zij zich, maar de achterstand op het veld werd niet meer goedgemaakt, met name omdat het roeien te gehaast en ongelijk was. Het goede roeien, zoals in de voorwedstrijd, werd helaas niet meer vertoond. Desalniettemin een prima prestatie (van beide boten) en een half gerealiseerde doelstelling..

Het blik moest zondag getrokken worden, in de overgangsvier met stuurman; in dit geval overigens stuurvrouw Simone. In de voorwedstrijd werd een duidelijke taktiek gehanteerd, die prima uitgevoerd werd. In de laatste 250m. koesterde Nereus nog even de hoop om in te lopen, maar een 'oefen-eindsprint' van OJZ van 20 halen leverde direct een bootlengte extra op en daarmee was Nereus een illusie armer. Dit alles resulteerde in een overwinning in de voorwedstrijd en een aanscherping van het heren 4+ record van Okeanos-ploegen tot 6'37,04".
Bij het instappen voor de finale droop de gretigheid en concentratie van de gezichten af: dit blik moest binnengehaald worden! Geduchte concurrentie zou met name komen van de eerste vier van Euros, gecoacht door dhr. Jonkman van de voormalige Twente Vier en in een gloednieuwe Vespoli 4+. Bij de start van de finale kwam de ploeg goed weg en na 250m. waren de kaarten eigenlijk al geschud: Okeanos lag voorop, gevolgd door Euros en Njord. Op de 1000m. was de situatie eender, zij het dat de voorsprong van OJZ nu bijna een bootlengte bedroeg en gestaag groeide. In de laatste 500m. werd de voorsprong nog iets uitgebouwd en uiteindelijk bedroeg deze 3 seconden, oftewel bijna anderhalve bootlengte. Met een tijd van 6'33,07" werd het blik binnen gehaald en tevens nogmaals het 4+ record van Okeanos-ploegen aangescherpt.

Proficiat heren en dame!

 

Uitslag ARB 2002 (tekstbestand)
(uitslag ARB 2002 in pdf)

Zwaar weekend voor Tweedejaars Dames 2x (20/21 april 2002)

Zaterdag in de skiff en zondag zowel de skiff als de dubbeltwee. Dat was het zware programma van de scullende tweedejaars dames. Zeker indien in beschouwing wordt genomen, dat de skiffvelden doorgaans van een zwaarder kaliber zijn dan de vergelijkbare boordnummers. Zo werd er in het beginnelingenveld geroeid tegen bijvoorbeeld roeisters uit nationale selecties en ouderejaars roeisters die de overstap vanuit het boordroeien naar het scullen hebben gemaakt.

Op zaterdag begon het extreem vroeg: Leontine lag al om 7:30, in de allereerste voorwedstrijd van de dag, gereed aan de start! Dat nog niet iedereen wakker was, bleek wel uit het feit dat één der smurfen op het startponton de skiff vasthield bij het op groen gaan van het startlicht. De desbetreffende skiffeuze wilde wegroeien, maar de pontonsmurf dacht daar geheel anders over en gaf de rest vast een bootlengte voorsprong. Gelukkig voor haar wist zij uiteindelijk haar voorwedstrijd ruim te winnen. Na de start roeide Leontine een goede race, maar wist helaas geen finale te halen. Ze eindigde als 9e in een tijd van 9'06.81". Carolijne roeide in de 2e voorwedstrijd en wist ook de finale niet te halen. Zij eindigde als 12e in een tijd van 9'30,66". En toen was het 8 uur 's ochtends....

Op zondag moest er eerst in de skiff (DB1x) worden geroeid en vlak daarna in de dubbeltwee (DN2x). Aangezien deze wedstrijden circa 2,5 uur uit elkaar lagen en de beste kansen bij de 2x lagen, werd besloten om in de skiff 500 meter voluit te varen en dan de situatie te bekijken en het plan voor de verdere race te bepalen. Qua deelneemsters was het DB1x zwaarder dan het DN1x de dag ervoor, dus de kansen op een finaleplaats relatief geringer. Zowel Leontine als Carolijne lagen op de 500 meterlijn niet meer in kansrijke positie, dus werd er in stevige haal doorgeroeid en de inspanning beperkt. Zij eindigden in respectievelijk 9'21.68" en 9'33.58" als 15e en 18e.

Daarna zonderden de dames zich af om de directe finale van de 2x door te nemen. Helaas was er slechts 1 tegenstander: Nautilus. Laga was ingeschreven, maar voor de 3e maal dit jaar kwamen zij niet opdagen. Het werd daarmee een wat saaie wedstrijd, waarin de dames direct een kleine achterstand incasseerden bij de start en de dames van Nautilus langzaam iets wegliepen. De dames eindigden met een geringe achterstand van circa 8 seconden op Nautilus in 8'30.51". Daarmee werd een zwaar weekend afgesloten en gaan de dames zich voorbereiden op de volgende wedstrijden. Gelukkig kan dit weer op de Bosbaan, zodat zij van tevoren ook in de dubbeltwee kunnen trainen. De kansen op een blik zullen daarmee zeker niet kleiner worden!

 

Opgaande lijn OJZ tijdens Randstad Regatta (20/21 april 2002)

Dat je hard varen ook moet leren bleek tijdens de Randstad Regatta: een slechte start werd met een prima eindschot afgerond. Althans, wanneer we alle 3 de races kort samenvatten.

Op zaterdag werd voor het eerst een poging gedaan om in het Senioren A vierzonder-veld een finale te halen; deels voor de punten voor de Challenge Cup, deels natuurlijk voor de eer om tegen Geert-Jan te kunnen varen. In de voorwedstrijd moest het opgenomen worden tegen de winnaars van de Challenge Cup 2001, Nereus, en verder Skadi, Skøll en Laga. Al direct bij de start werd duidelijk dat Ouderejaars Zwaar nog niet geheel wakker was. Een trage eerste, tweede en derde starthaal en daarmee was de concurrentie al verdwenen. Een goede doorstart maakte nog wel wat goed, maar daarna werd er vol enthousiasme, maar zonder gedegen halen, doorgeroeid. Groot was dan ook de teleurstelling na de verwijzing naar de B-finale, in plaats van de mogelijke A-finale, met een laatste plaats in de voorwedstrijd in een tijd van 6'40.63" (overall de 9e tijd van 10 ploegen).

In de B-finale was er sprake van enig eerherstel. Na een iets betere start werd Laga ditmaal wel duidelijk verslagen met meer dan een bootlengte, maar moest de winst aan de A-vier van Skøll gelaten worden. De eindtijd was ditmaal 6'45.35". Een beter resultaat, maar nog lang niet op het niveau dat Ouderejaars Zwaar kan halen.

Stand Challenge Cup Zware Heren 4-

Pos. Ploeg. Randstad Martini ARB Hollandia ZRB Totaal
1. Nereus 10 - - - - 10
2. Aegir 8 - - - - 8
3. Triton 6 - - - - 6
4. Skøll2 5 - - - - 5
5. Skadi 4 - - - - 4
6. Skøll1 3 - - - - 3
7. Okeanos 2 - - - - 2
8. Laga 1 - - - - 1

Zondag was er de directe finale in de Overgangs vierzonder (O4-), tegen Aegir, Skøll en Laga. Ditmaal liet Ouderejaars Zwaar zien dat het wel degelijk voorin te vinden was. Na een matige start, dit was bij de Varsity duidelijk beter onder de knie, lag Ouderejaars Zwaar zelfs even laatste, maar daarna herpakten ze zich en werd er na circa 500 meter duidelijk afstand genomen van Laga en Skøll; ploegen die de dag ervoor nog sneller waren geweest. Helaas was Aegir reeds los, maar rond de 1000 meter liep Ouderejaars zwaar duidelijk in. Helaas werd het gat nèt niet gedicht en daarna liep Aegir weer iets uit. Vlak voor de 1500 meter kwamen Skøll en Laga weer iets dichterbij, maar een echte bedreiging voor de 2e plaats vormden zij niet meer. Deze werd veilig gesteld in 6'30.99". Al met al een prima afsluiting van het weekend, zeker gezien het getoonde roeien.

Uitslag Randstad Regatta 2002

Tweedejaars Dames 2x vaart skiffhead (7 april 2002)

Op 7 april stond er voor de dames Carolijne en Leontine een enorme lange afstandswedstrijd op het programma: de sfiffhead, oftewel een achtervolgingsrace van 7,5 kilometer over een slingerende Amstel, ditmaal met een behoorlijke tegenwind. Samen met ondermeer Helen en Lenneke verschenen zij aan de start. Lenneke startte LDN1x en de overige dames DB1x.

In de Hoerenbocht werd Leontine voorbij geroeid door ex-wereldrecordhoudster op de ergometer, Hurnet Dekkers. Hierbij vielen nog enkele rake klappen, want ondanks het uitwijken van Leontine had Hurnet wat moeite met het vinden van de ideale lijn. Na de Hoerenbocht passeerde Leontine een 2e skiffeuze, ditmaal van de Alkmaarsche. Hierna stoomde Helen voorbij, nadat Leontine keurig ruimte voor haar had gemaakt. Vlak voor de Rozenoordbrug verkrampte echter Helens onderarm en zodoende wist Leontine redelijk in haar spoor te blijven. Helen was nog zo vriendelijk om enkele stuuraanwijzingen naar Leontine te roepen, hetgeen aanvaring met woonboten voorkwam. Carolijne was achter in het veld gestart en moest zich nog uit de voeten maken toen de eerste veteranen skiffs voorbij kwamen. Wel wist zij vlak voor de finish nog een tegenstandster in te halen. Lenneke pakte het blik in haar veld, LDN1x, door haar 3 tegenstandsters op een ruime achterstand van 30 seconden of meer te roeien.

Naam Tijd Veld Plaats Overall
Helen Tanger 35'35" DB 3 14
Lenneke Ouwehand 36'03" LDN 1 18
Leontine Loeber 37'34" DB 6 23
Carolijne Sturm 40'55" DB 8 27

Uitslag skiffhead


$    De Varsity     $

(zondag 7 april 2002 op het Amsterdam-Rijn kanaal ter hoogte van Houten)


De Varsity 2002 kenmerkte zich door een rommelige voorbereiding. Traditioneel ontfermt het bestuur van Okeanos zich over de Oude vier en het toewijzen van de coaches aan de Oude Vier. Daar waar andere verenigingen reeds in september hun Oude Vier plannen presenteren, werd dit bij Okeanos slechts een paar weken voor de Varsity gedaan. Door afzeggingen van de toproeiers en het dicht zijn van de Bosbaan, werd er door de uiteindelijke Oude Vier van Okeanos dan ook slechts 3 maal in de 4+ getraind voorafgaand aan de Varsity; in het Paasweekend. De uiteindelijke Oude Vier had voorafgaand aan de Winterwedstrijden echter ook niet in de 4+ kunnen trainen en trok daar desalniettemin blik (zie Winterwedstrijden 2002).

De Oude Vier 2002 bestond uit de roeiers van Ouderejaars Zwaar, met van slag naar boeg: Martijn 'Tinus' van Rossum, Maarten van den Beld, Pasqual Lenior en Martijn van Straten. Het geheel werd gestuurd door Inge Thiescheffer. Niet echt een ploeg met ervaring vergeleken met de tegenstanders. Met uitzondering van Njord hadden alle andere ploegen één of meerdere roeiers aan boord met WK-ervaring of uitzending naar Olympische spelen. In de diverse polls op het internet werd Okeanos dan ook niet als favoriet aangemerkt...

De week voorafgaand aan de Varsity werd er door het bestuur en Caroli Angeli een maaltijd voor de ploeg gekookt en serveerde de Barcie een heerlijke pasta-maaltijd voor de Oude Vier. Tijdens het laatstgenoemde diner werden er namens het bestuur ook ploegtruien voor de Oude Vier-roeiers ter beschikking gesteld. Ook was er het eten met oud-Oude Vier roeiers en het traditionele ploegeten bij de coach: biefstukken met patat.

Maar al deze activiteiten waren natuurlijk slechts bijzaak. Ondertussen werd er op de Amstel hard getraind in de 4-, zo goed en kwaad als dat met alle bochten gaat. Ruim aandacht werd besteed aan een goede start, aangezien dat doorgaans een zwak punt van de roeiers was.

De voorwedstrijd

De ploeg startte in de tweede voorwedstrijd tegen Orca, Argo, Euros en Laga. Op papier meest sterkere tegenstanders, maar een gunstigere voorwedstrijd dan de eerste voorwedstrijd met daarin de favorieten Nereus, Thêta en titelverdediger Skadi. En even na 11 uur was het dan zover, de ploegen lagen aan de start.

Gereed....... Orca,... Argo,... Euros,... Okeanos,... Laga....

Dat het extra oefenen van de start haar effect had, bleek direct, want waar vorig jaar doorgaans binnen de eerste 10 halen minimaal een bootlengte werd prijsgegeven, kwam de ploeg nu als één van de eersten uit de start. Helaas volgde er na circa 10 starthalen een snoek(je), waardoor de ploeg de terreinwinst van haar goede start inleverde en terugzakte naar een laatste plaats, nèt achter Argo. Lang bleef de ploeg daarna bij de concurrenten, waar Euros en Orca langzaam wegliepen en Laga geleidelijk een lengte pakte. Op de 1000 meter werd een tussensprint geslagen en opvallend was daarbij het feit, dat de boot een baan opschoof. Op zich leek dit vanaf de wal een stuurmanoeuvre van Inge, om in iets gunstiger water te komen. Achteraf bleek dat het stuurtje los zat en Inge op dat moment amper controle over het sturen had! Met de tussensprint werd Argo wel voorbij gevaren, maar de achterstand op het solide varende Laga bleef te groot. In de laatste meters diende alles uit de kast gehaald te worden om de vierde plek te behouden en dit werd met verve uitgevoerd. Helaas werd er in de eerste voorwedstrijd harder gevaren en nummer 4, Triton, was duidelijk sneller dan de Oude Vier van Okeanos: 6'51" om 7'03".

Tenslotte wil ik alle Okeanos-supporters die in Houten aanwezig waren bedanken en hoop ik, dat zij die hoopten op een Oude Vier finale met Okeanos erbij niet te teleurgesteld zijn. En nog steeds denk ik: Okeanos wint de Varsity! (maar dan moet er wel een plan zijn van mensen die al vaker de Oude Vier hebben begeleid, want er is zelfs al een draaiboek...)

Uitslagen 119e Varsity

Okeanos Oude Vieren door de jaren heen


Berichten over de periode september 2001 t/m maart 2002

Berichten over de periode april 2001 t/m augustus 2001

Berichten over de periode augustus 2000 t/m maart 2001

Berichten over de periode januari 2000 t/m juli 2000

Leendert Hageman